Om oss
I Ur och Skur Upptäckarna är ett personalkooperativ som drivs som ekonomisk förening, av Malin Fredriksson och Lotta Forsberg. Förskolans vision är ”Barns lärande genom upplevelser”
Förskolan får bidrag från Skurups kommun till förskoleverksamheten, och förskolan följer reglerna utifrån maxtaxan och allmän förskola. Vi driver också verksamheten utifrån Friluftsfrämjandets krav att få kalla sig I Ur och Skur förskola. Idén i denna pedagogik är att barns behov av kunskap, rörelse och gemenskap tillfredsställs genom vistelse i naturen.
Vår förskola – Upptäckarna
Vi arbetar i tre team, team nere där frö och knopp har sin hemvist, här är det 7 barn som är mellan 1-2,5 år, tillsammans med 2 pedagoger en förskollärare och barnskötare. Team mitten arbetar med de yngre knytte barnen som är 11 stycken i åldern 3-4 år, här arbetar också en förskollärare och en barnskötare. Team uppe har 4 äldre knytte barn och 5 mullebarn i sin grupp, här arbetar också en barnskötare och en förskollärare.
Upptäckarnas öppettider är 6.00-17.00
I Ur och Skur – vad är det?
Utomhuspedagogik, friluftsfrämjandet och I Ur och Skur använder sig av ledorden Lust, Kunskap och Tillgänglighet. Målet är att erbjuda en lustfylld och meningsskapande utbildning. På våra förskolor lägger vi stor vikt vid att ha roligt tillsammans. Alla som vistas på eller besöker förskolan ska känna sig välkomnade och väl bemötta. Pedagogerna är nyfikna och söker ständigt efter ny kunskap vilket smittar av sig på barnen. Tillsammans har vi en bred kunskap som vi gärna delar med oss av. Pedagogerna är tillgängliga för barnen, vårdnadshavarna och för varandra i arbetslaget. Miljöerna som används ska vara tillgängliga för alla. Ledarsynen speglas av ledorden VI KAN. Orden står för att pedagogen är Välkomnande, Inspirerande, Kompetent, Aktiv och Nyfiken.
Utomhuspedagogik
Arbetet med utomhuspedagogik är en process. Det är en plats där lärande tas tillvara, en metod att lära och en tydlig mening med lärandet. Utomhuspedagogiken bygger på växelverkan mellan ute- och innevistelse, upplevelse och reflektion, och mellan teori och praktik. Genom utomhuspedagogiken visas samband och helheter där upplevelsen är det centrala. Barnet får själv erfara och därigenom skapa sig egna erfarenheter. Barnen blir delaktiga i sin utbildning och utbildningen blir därigenom meningsskapande för barnet.
Upplevelsebaserat lärande för en hållbar livsstil i praktiken
Genom upplevelser med hela kroppen och där flera sinnen stimuleras ges barnen förutsättningar att befästa kunskaper på olika sätt. När flera sinnen berörs möjliggörs fler sätt att minnas och möjligheten till bestående minnen förstärks. När barnet självt får uppleva något skapar sig barnet egna erfarenheter. Barnens upplevelser bearbetas genom reflektion och återkoppling tillsammans med pedagogerna. Detta för att utveckla och förankra barnens kunskaper.
Våra kök
Inom I Ur och Skur är maten vi serverar och måltidssituationer viktiga. Våra måltidssituationer skall vara förenade med glädje och bidra till att lägga grunden för en hälsosam och hållbar livsstil. Maten ska engagera alla sinnen, vara en höjdpunkt på dagen och vi önskar att alla ser fram emot den. Våra förskolor har en policy som heter Mål för mat på förskolan. Policyn grundas på vår vision och pedagogik att bidra till goda matvanor genom livsmedel av god kvalitet, vällagade och näringsriktiga måltider med hänsyn till miljö och hälsa. Maten ska även vara säker avseende eventuell specialkost och hygien. Vi strävar efter att servera bra, svenska och närproducerade råvaror med anpassad mängd för att minska matsvinnet. Vår mat tillagas från grunden, med inslag av utematlagning.
Under stora delar av året äter grupper utomhus på förskolans gård eller någonstans i vår närmiljö. Måltiderna är en del av utbildningen och ger barnen utrymme för samtal och skapar möjlighet till att känna gemenskap och samhörighet. Pedagogerna och kockarna har ett nära samarbete för att kunna använda maten som serveras som utgångspunkt utifrån ett mera globalt och hållbart perspektiv. På förskolan har vi odlingslådor där barnen får vara delaktiga och vara med i hela processen – från att vi sätter frön till att vi äter det vi har odlat. Barnen ges möjlighet till delaktighet genom att med stigen ålder få hjälpa till vid bakning och vid matlagning på stormkök och murikka.
Ansökan
Om du tänker att ditt barn ska få uppleva med hela sin kropp och sina sinnen, så kan kan ni göra er ansökan till förskolan här.