Matpolicy

Vi vill ge våra barn goda matvanor, matglädje, främja deras hälsa och ge dem energi för att orka med förskolans dagliga aktiviteter. Maten är ett av Upptäckarnas viktigaste områden och är en prioriterad del av verksamheten.

Maten på Upptäckarna skall:

  • Vara hemlagad.
  • Vara god, näringsriktig och varierad.
  • I största möjliga mån ekologisk och/eller närproducerad och efter säsong.
  • Tillagas och ätas så att alla känner matglädje.

Upptäckarna har nu två egna kockar anställda vars främsta uppgift är att tillaga näringsriktig mat från grunden till frukost, lunch och mellanmål. Frukt serveras också på förmiddagen vid 9 tiden och senare på eftermiddagen vid 16 tiden. Mycket av brödet bakas på plats och halv/helfabrikat används endast i undantagsfall.

Ett välmående barn är ett barn som äter näringsriktig mat – vilket även gäller vid förekommande allergier/intoleranser. Detta innebär bland annat att alla barn erbjuds följande:

  • Minimal användning av raffinerat socker. Idag förekommer socker i ketchup (t. ex. till varmkorv med bröd) och t. ex. sylt– vilket serveras högst 2 – 3 ggr/månad. Läsk och godis serveras aldrig.
  • Varje vecka upprättas en veckomatsedel som till lunch innehåller: 1 – 2 kött/kycklingrätter, en fiskrätt och 1 – 2 vegetariska rätter (varav en är soppa med tillbehör). Det serveras alltid grönsaker till lunchen, samt råa grönsaker som plockmat efter den varma maten.
  • De drycker som serveras är vatten och ekologisk standardmjölk.
  • Inga sötningsmedel/lättprodukter förekommer.
  • Stor variation ekologiska/närproducerade grönsaker.
  • Köttet som tillagas är svenskt.
  • Fisken som tillagas är fångad enligt hållbara metoder (t. ex. MSC).

Undantag: Till högtider får en sötsak erbjudas, t. ex. traditionsbundna sötsaker såsom lussekatter och pepparkakor till jul, semla på fettisdagen.

Vi strävar efter att köpa varor som är ekologiska, närproducerade och säsongsanpassade – samtidigt som vi måste vara kostnadsmedvetna och göra en avvägning mellan pris och kvalitet.

Följande varor ska alltid vara ekologiska (och endast om en vara inte finns som ekologisk så inhandlas en alternativ vara istället):

  • Mjölk
  • Yoghurt/fil, naturell
  • Havregryn
  • Mjöl
  • Buljonger
  • Äpple
  • Päron
  • Citrusfrukter
  • Bananer
  • Vindruvor och russin
  • Jordgubbar
  • Tomater (färska och krossade/passerade)
  • På hösten används ofta äpplen, päron och annan frukt plockad från Upptäckarnas eller föräldrars trädgårdar.

Maten skall tillagas och ätas så att alla på Upptäckarna känner matglädje. Eftersom maten lagas på plats så känner barnen av de goda dofterna på förskolan som främjar lusten till att smaka och äta. Förskolans personal äter tillsammans med barnen. På så vis får personalen höra barnens utlåtande om den mat som serveras.

För specialkost p. g. a. allergier/intoleranser krävs intyg från läkare. Specialkosten lagas med stor noggrannhet och enligt samma principer som övrig mat.

Uppföljning av matpolicyn: Uppföljning av matpolicyn ska ske med jämna mellanrum i syfte att hitta förbättringar i verksamheten. Att hitta förbättringsmöjligheter ligger främst som ett delat ansvar mellan kock och rektor (som får feedback från övrig personal). Vårterminen 2020 arbetar vi både för att förskolan ska använda minimalt med socker i alla måltider och att upprätthålla vår målsättning gällande användandet av ekologiska livsmedel.

Ansvar: Kocken ansvarar för att följa matpolicyn i sina inköp och sitt dagliga arbete. Styrelsen har det övergripande ansvaret för att verksamheten utvecklas och förbättras.